Lluís Alcalà, primer premi al 6è Concurs Vila d’Amer


Lluis-alcala2014Lluís Alcalà, tenora i compositor de la cobla Sabadell, ha estat guardonat amb el primer premi a la sisena edició del Concurs de composició de sardanes Vila d'Amer "Memorial Pere Fontàs". D'entre les quinze obres presentades el jurat en va seleccionar cinc com a finalistes. La classificació final ha estat la següent:

Primer premi del jurat: La font dels músics de Lluís Alcalà

Segon premi del jurat: Albada al Monestir de Santa Maria de Joan Vila

Premi popular: Recordant el mestre Fontàs de Marc Timón

Finalista: Els prats d'Amer de Francesc Teixidó

Finalista: Amer joliu d'Antoni Serra

Els membres del jurat eren prestigiosos músics i compositors de renom: Jordi Molina Membrives, Marcel Sabaté Reixach i Jesús Ventura Barnet.

L'acte de lliurament de premis del concurs va tenir lloc el passat dia 12 de juliol de 2014 a les 22:00 als jardins Pau Casals d'Amer. La cobla Ciutat de Girona va ser l'encarregada d'interpretar les obres finalistes i tres sardanes d'autors amerencs.

Moltes felicitats pel guardó i desitgem a en Lluís molts èxits en properes convocatòries.

 

.

Festeig i encís. Premi de la crítica al certamen Sardana de l'any 2013.


Rafel BarbanyLa sardana Festeig i encís del músic i compositor Joan Francesc Vidal ha estat guardonada amb el Premi de la Crítica a la 25a edició de La sardana de l'any. El concert va tenir lloc el passat dissabte 3 de maig de 2014 a la sala Pau Casals de l'Auditori de Barcelona.

Aquesta composició forma part del disc Sabadell LX i es va estrenar el 26 d'abril de 2013, dia de la presentació del treball discogràfic fet per la Cobla Sabadell per celebrar el seu 60è aniversari.

Amb motiu del guardó rebut i en agraïment per la composició al mestre Joan Francesc Vidal, hem transcrit el text que Rafel Barbany va escriure i llegir per presentar la sardana Festeig i encís el dia de l'estrena.

"Encetem seguidament amb la primera estrena del concert.
El seu autor és en Joan Francesc Vidal, professor de trompeta d’aquest conservatori, músic de la cobla en una primera etapa i després director durant una pila d’anys.
Recordo quan ens va plegar sobtadament un trompetista i va aterrar en un assaig un músic molt jovenet, que no havia tocat mai sardanes, i que em va dir que no li interessava quedar-se i vindria fins que en trobéssim un altre.
Al final ha estat una de les persones més importants i influents a la història de la cobla.
Menys la darrera sardana que hem escoltat a la primera part, en la resta d’enregistraments de la cobla la seva va ser la batuta que ens va guiar.
Crec que, en certa manera, va ser l’hereu d’en Josep Maria Bernat en la manera de treballar i en l’estimació que va mostrar sempre cap a la cobla.
En no conèixer tant el repertori de cobla, en Joan Francesc va impulsar que, per agilitzar els assajos, s’havia de disposar de bons materials. Uns quants de la cobla ens vàrem aficionar a digitalitzar bona part de l’arxiu, posant números d’assaig a les particel·les i posant una partitura de direcció al director, cosa que, encara que sembli mentida, no es feia en gaires cobles.
La sardana que es tocarà avui per primera vegada, crec que la va portar a un assaig fa uns quinze anys. La volia presentar a un concurs. No ho va fer i es va quedar en un calaix.
Avui aquesta sardana arraconada ens serveix per donar lluentor al nostre CD. Espero que estareu d’acord amb mi després d’escoltar-la, ja que es tracta d’una gran composició.
La sardana porta per subtítol breu poema d’amor en forma de sardana i en lloc dels típics números d’assaig, les indicacions són ben curioses i descriptives. En els curts: festeig, passeig, mirades i galanteig són els títols de cada frase melòdica. En els llargs: encís, enamorament, desig, il·lusió, dubtes, retrobament, amor, passió i endemà. Una manera ben original d’estructurar la sardana. Escoltem-la."

Si la voleu escoltar, podeu anar a l'apartat Vídeos d'aquesta mateixa web.

Moltes gràcies, mestre, per aquest regal.

 

.

Quan et fas un regal...


elisendaQuan et fas un regal, ho fas perquè t’estimes i et concedeixes un petit homenatge. Aquest, però, adquireix una altra dimensió si el pots compartir amb qui t’estimes o aprecies.
Aquest divendres ens vam concedir un gran regal: vàrem presentar el disc «Sabadell LX». L’excusa i el pretext són els seixanta anys de la cobla. Seixanta anys de recorregut d’una agrupació on hi han passat moltíssims homes i moltíssimes dones amb qui hem compartit moments vitals i personals però per damunt de tot un projecte, la cobla. Així va quedar reflectit en el programa del concert així com també en les presentacions d’en Rafel Barbany, amic, músic i representant de la cobla durant un grapat d’anys.
 

. Llegeix més...

Sabadell XL


JF VidalSí, no és una errada, Sabadell XL.

Fa uns dies vaig poder gaudir del concert en el que la meva estimada Cobla Sabadell presentà el seu nou disc “Sabadell LX”, un magnífic projecte que vol recordar el 60è. aniversari d’ençà el seu naixement. En aquest concert vàrem tenir l’oportunitat d’escoltar una excel·lent selecció de sardanes d‘anteriors treballs discogràfics seus, així com la interpretació d’una bona part de les que figuren en aquest nou enregistrament; dedicatòries, estrenes... un programa excepcional.

I us dic que no m’equivoco amb el títol ja que, amb la vostra complicitat, voldria fer un joc de lletres per dir que la Cobla Sabadell que va actuar a l’auditori Eduard Toldrà del Conservatori de Música de Barcelona és actualment una veritable cobla “XL”!

. Llegeix més...

Vols escoltar en directe la Cobla Sabadell? Reserva una actuació i programa la festa.

Aquí podràs escoltar petits tastos de música i nous projectes. Aconsegueix el disc que et falta!

Per aprendre tot allò que sempre t'has qüestionat sobre la dansa i la música catalana.

banner contacte

Utilitza el formulari de contacte per comunicar-te amb nosaltres. Preguntes, suggerències...